Høgeugle

Høgeugle

(Surnia ulula)


Høgeuglen er en smule mindre end en natugle. Navnet skyldes, at den kan minde om en spurvehøg både pga. det fint tværbåndede bryst, den lange hale og de korte, relativt smalle vinger. Flugten kan også minde om spurvehøgens med de hurtige vingeslag; den er ikke så flaksende, som man typisk ser det hos ugler. Hovedet, der er stort som en ugles, har en nakketegning, der får den til at se ud, som om den har øjne i nakken, hvad der beskytter den mod fjender. Høgeuglen er i modsætning til de fleste andre ugler dagaktiv. Når ungerne forlader reden, er forældrefuglene meget aggressive og kan sågar angribe mennesker med stor voldsomhed.

Herhjemme er høgeuglen en meget sjælden gæst, der ikke optræder hvert år, men visse år optræder den invasionsagtigt. Den største kendte invasion fandt sted i vinterhalvåret 1983-84, hvor der blev iagttaget over 300 individer, heraf ca. 250 på Sjælland.

Generelt ses de fleste høgeugler på Sjælland, men der er også flere iagttagelser fra Skagen og Thy.

Høgeuglen, der har begrænset erfaring med mennesker, er meget lidt sky, når vi ser den herhjemme. Den kan ses sidde i toppen af fritstående træer i skovlysninger eller sågar i fjernsynsantenner i villakvarterer.


Ved at klikke på et foto, vil det blive vist i større udgave!